Hledáte nemovitost ke koupi? Potřebujete do většího? Chcete se postavit na vlastní nohy? Na stáří do bytu s výtahem? Většina z nás stála před podobnou volbou. Není to snadné rozhodnutí, a tak je třeba se na něj řádně připravit.

BEZPEČNÁ KOUPĚ NEMOVITOSTI

Hledáte svou vysněnou nemovitost? Narodily se vám děti a potřebujete do většího? S rodiči bylo dobře, ale už je čas postavit se na vlastní nohy? Síly ubývají a nastal čas prodat dům a jít do bytu s výtahem? Není to snadné rozhodnutí, a tak je třeba se na něj řádně připravit.

V současné době sledujeme zvýšenou poptávku po nemovitostech, ať už se jedná o vlastní či investiční bydlení. Poptávku zvyšují velice nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů, které se nyní pohybují pod hranicí 2 % (leden 2021).  I přes veškeré komplikace způsobené současnou nelehkou situací spojenou s nemocí COVID 19 činí nízké úrokové sazby spolu s optimistickým naladěním na trhu s realitami poptávku až extrémní. Největší poptávka je po bytech zejména ve větších městech a s omezením cestování výrazně vzrostla poptávka po rekreačních objektech.  

URČENÍ PRIORIT

Před vlastním hledáním vysněné nemovitosti doporučuji upřesnit si vaše priority. Pokuste se odpovědět na několik základních otázek, abyste byli na koupi dobře připraveni. 

  • Jak by měla vaše nemovitost vypadat? (vizuálně, dům x pozemek x byt)

  • Kde jste ochotni ze svých požadavků ustoupit a co je pro vás naopak zcela neakceptovatelné?

  • Stav nemovitosti?

  • Dispozice a velikost nemovitosti?

  • Jaká lokalita je pro vás ta pravá? (dopravní dostupnost, dosah přírody, dostupnost MHD, dopravní obslužnost, zázemí pro děti, vyžití pro vaše psí miláčky atd.)

  • Umístění v lokalitě?

  • Orientace na světové strany?

  • Okolí nemovitosti?

  • Občanská vybavenost a vaše další individuální požadavky?

 

Důležité je též ujasnit si časový rámec, do kdy chcete nemovitost koupit. Toto vše vám pomůže udělat správné rozhodnutí, až budete před „neodolatelnou“ nabídkou a budete pod vlivem emocí tlačeni do co nejrychlejšího rozhodnutí potažmo podpisu rezervační smlouvy s realitní kanceláří. Udělejte si čas na klidné rozhodnutí a zhodnocení kladů a záporů dané nabídky. Seznam priorit vám v tom pomůže. Nezapomínejte, že při nákupu nemovitostí je nejdůležitější jedno jediné – VY – vaše přání, představy a očekávání. Jedná se o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí vašeho života.

FINANCOVÁNÍ NEMOVITOSTI

V případě, že nedisponujete potřebnou hotovostí k nákupu nemovitosti, doporučuji si v této přípravné fázi sjednat schůzku s finančním poradcem nebo ve vaší bance, abyste měli relevantní informace o výši úvěrového rámce, který vám banka poskytne. Banku zajímá současná výše vašeho příjmu, vaše daňová přiznání (pozor na optimalizaci), počet vyživovaných osob, stávající úvěry a splátky v bankovních i nebankovních registrech, kreditní karty a další. Na některé věci je třeba se připravit a plánovat je s dostatečným předstihem. V tom všem vám bude nápomocen kvalitní hypoteční poradce.

S jasnou představou o možnostech financování se stanete důvěryhodnějším partnerem i pro prodávajícího/realitní kancelář. A současně budete schopni promptněji reagovat na vhodné nabídky v případě vašeho vážného zájmu. 

KDE HLEDAT NEMOVITOST

Určili jste si priority pro hledání vaší vysněné nemovitosti, máte předjednané financování a nyní vás čeká to nejdůležitější – samotné hledání. Máte k dispozici několik možností. 

První z nich je vytipovat si ve zvolené lokalitě nemovitosti, které působí „neobývaným“ dojmem, popř. vás jiným způsobem zaujaly a zkusit oslovit jejich majitele se zájmem o koupi. Tento způsob je poměrně náročný na komunikační schopnosti kupujícího. Je zde vysoké riziko, že majitel nemovitosti není připravený prodat a vy budete muset majitele přesvědčit o prodeji a výši prodejní ceny. 

Druhým způsobem je sledování soukromé inzerce přímých majitelů nemovitostí na inzertních serverech jako je bazos.cz, sbazar.cz, annonce.cz, bezrealitky.cz atd. využít můžete i tištěnou inzerci v regionálním tisku. Připravte se na to, že inzerenti jsou v prvních dnech po zveřejnění inzerce zavaleni zájmem různých klientů i z řad realitních zprostředkovatelů a mohou být poměrně odměření v komunikaci. Prvotní kontakt může být poměrně složitý. Častým problémem samo inzerentů je neschopnost citově se oprostit od nabízené nemovitosti, do popisu nemovitosti vkládají mnohdy více pocitů než faktických informací. Vyptejte se proto na skutečnosti, které jste v inzerátu nenašli, popřípadě požádejte o zaslání doplňujících informací a fotografií na e-mail. Pokud se rozhodnete pro koupi nemovitosti od přímého prodejce, doporučuji nechat se zastoupit realitní kanceláří nebo zkušeným advokátem specializujícím se na realitní právo, aby plně hájili vaše zájmy a provedli vás celou transakcí bezpečně a bez komplikací. Na této službě se rozhodně nevyplatí šetřit. Do nemovitosti často vkládáte své celoživotní úspory a přijít o ně by byl jistě citelný zásah do vašeho rozpočtu.

Třetí možností je využít nabídky některé z realitních kanceláří. Zde máte jistotu realitních i právních služeb pod jednou střechou. A můžete se plně soustředit pouze na výběr nemovitosti.

Ve všech případech doporučuji připravit si otázky k nemovitosti, které nebyly v popisu nemovitosti zodpovězeny, anebo jsou pro vás při koupi důležité. Je dobré vyjasnit si veškeré nesrovnalosti ještě před prohlídkou. Pokud vás daná nemovitost zaujala, dostali jste dostatek informací, tak již nic nebrání sjednání osobní schůzky přímo na nemovitosti. Ze své zkušenosti doporučuji v případě vašeho zájmu o nemovitost vždy volat. Zájemců může být velké množství a pořadí může být rozhodujícím faktorem. V emailové komunikaci může vaše zpráva spadnout do spamu anebo z realitního serveru neodejde a pak sami sebe diskvalifikujete jako zájemce. Proto vždy raději volejte.

PROHLÍDKA NEMOVITOSTI

V současné době probíhají prohlídky nemovitostí několika způsoby. Moderní makléři využívají k prezentaci tzv. virtuální prohlídky (3D sken nemovitosti). Při této variantě si můžete nemovitost prohlédnout z pohodlí svého obývacího pokoje a být na fyzickou prohlídku perfektně připraveni. V podstatě si jdete pouze utvrdit, že skutečnost odpovídá virtuální realitě. Fyzické prohlídky probíhají dvěma způsoby jako individuální prohlídky, anebo tzv. prohlídkové dny. Osobně preferuji prohlídkové dny. Majitel nemovitost na prohlídku připraví, ideálně ji opustí a nechá zcela k dispozici pro klidné posouzení zájemcům. Prohlídkové dny mohou probíhat opět ve dvou variantách individuální (každý zájemce má svůj osobní čas na prohlídku) nebo hromadné. Osobně preferuji individuální, abych se mohla každému zájemci plně věnovat a vyslechnout jeho požadavky.

CENOVÁ NABÍDKA ZA NEMOVITOST

Prohlídkový den je za námi. Jak makléř či majitel vybere vhodného zájemce, pokud je zájemců o koupi více. V posledních měsících je to velice častá otázka při prvotním rozhovoru s poptávajícími. Způsobů výběru je několik. Zejména záleží na požadavcích prodávajících. Ne vždy je rozhodujícím kritériem cena. Může to být požadavek na zálohu na novou nemovitost, na bydlení ještě několik měsíců po prohlídce, na formu úhrady kupní ceny, na výběru vhodného souseda apod. Nicméně bohužel většinou převáží cenová nabídka nad ostatními kritérii. Jak se říká: „PRODÁME TO JEN JEDNOU.“ Jaký je postup v  případě, že majitel nepreferuje časovou posloupnost? Je to forma aukce nebo cenové nabídky. Zájemci se vyjádří ke koupi a zároveň předloží majiteli způsob financování a svou cenovou nabídku, která se může lišit od inzerované a často i liší. Přetlak na trhu s nemovitostmi umožnil prodávajícím výběr vhodného zájemce formou nejvyšší cenové nabídky. Nelíbí se vám tato forma prodeje? Chápu vás. Nicméně úkol makléře je hájit zájmy prodávajícího, který mu zakázku svěřil, a proto dokud nedojde k výraznějšímu poklesu poptávky po nemovitostech, anebo nevzroste jejich nabídka na trhu, obávám se, že tato forma prodeje bude běžná. Nicméně nevěšte hlavu, né vždy je to tak horké, jak se to uvaří. Každý zájemce o prohlídku, není zájemce o koupi, takže se prvotním návalem na prohlídce nenechte odradit a věřím, že brzy najdete tu PRAVOU.

 

DRŽÍM VÁM PALCE PŘI HLEDÁNÍ VYSNĚNÉHO BYDLENÍ.